< HOME < AFVALLESSEN
 Contact |  Colofon | © Copyright

Doe meer met afval.

Een initiatief van
alle Utrechtse Gemeenten

Doe meer met afval -

Over deze afvalstroom

Jij en ik gebruiken elke dag heel wat papier in alle soorten, maten en vormen. Bijvoorbeeld tekenvellen, schriften en het lesboekje 'Doe meer met afval' op school. En thuis een tijdschrift, een stripboek en misschien nog een boek voor het slapen gaan. We gebruiken overal kartonnen dozen voor om spullen in te doen. En wat nu zo bijzonder is: al het oude papier en karton kan wel tot 6 keer opnieuw worden gebruikt. Tenminste, als je het apart inlevert.

 

Papier wordt al heel lang van hout gemaakt. Als we al het papier van hout zouden blijven maken, zullen steeds meer oerbossen verdwijnen en plaatsmaken voor productiebossen. Hierdoor gaan vele soorten planten en dieren verdwijnen. Dat is slecht voor de natuur en uiteindelijk ook voor ons.

 

Maar sinds we in Nederland oud papier en karton apart inzamelen, zijn dat de belangrijkste grondstoffen voor papier geworden. Tegenwoordig wordt zelfs driekwart (75%) van al het papier gemaakt van oud papier.

 

Door oud papier keer op keer te recyclen hoeven er minder bomen te worden gekapt. Dat is een hele winst voor de natuur!

 

Momenteel wordt in de gehele provincie Utrecht meer dan 70% van al het papier apart ingezameld. Zo wordt samen met alle andere provincies genoeg hout bespaard om een twee meter hoge schutting van Amsterdam naar Parijs te bouwen.

 

Helaas gooien we per persoon jaarlijks nog gemiddeld 6 kg herbruikbaar oud papier en karton in de vuilnisbak: zonde!

Help een handje mee en kijk in de afbeelding welke weg het papier gaat wanneer jij het in de papierbak gooit. [KLIK HIER]