< HOME < AFVALLESSEN
 Contact |  Colofon | © Copyright

Doe meer met afval.

Een initiatief van
alle Utrechtse Gemeenten

Doe meer met afval -

Over deze afvalstroom

In en om ons huis hebben we dagelijks te maken met allerlei spullen die in plastic zijn verpakt. Denk aan het botorkuipjes, bekers en bakjes van vla, yoghurt of ijs, verpakkingen van koekjes, water-, frisdank- en shampooflessen.  Het voordeel van dit plastic verpakkingsmateriaal is dat je het opnieuw kunt gebruiken, oftewel recyclen.

 

Plastic is een Engels woord voor kunststof. Maar ook in Nederland gebruieken we meestal het woord plastic. Dit is geen natuurlijk product, zoals hout, ijzer of riet. Plastic is een kunststof die via een chemisch proces wordt gemaakt door mensen en machines. De belangrijkste grondstof is aardolie. Plastic wordt dus onder meer gebruikt om producten in te verpakken.

 

Plastic afval kun je beter scheiden 

Een gezin van twee volwassenen en twee kinderen gooit per jaar gemiddeld 60 kilo plastic verpakkingsmateriaal weg. Door dit te scheiden van het gewone huisvuil wordt het niet verbrand en kan het weer opnieuw worden gebruikt. Het plastic wordt tot schilfers gemalen, gereinigd en vermalen tot korrels. Deze korrels zijn de grondstof voor nieuwe plastic verpakkingen en producten. Hierdoor is er minder aardolie en energie nodig en komt er minder CO2 in de lucht. Zo kan van de energie die wordt bespaard door het recyclen van 1 plastic flesje, een 60 Watt lamp 6 uur branden.