< HOME < AFVALLESSEN
 Contact |  Colofon | © Copyright

Doe meer met afval.

Een initiatief van
alle Utrechtse Gemeenten

Doe meer met afval -

Hoe wordt papier gebruikt? 

Papier wordt op allerlei manieren gebruikt. We noemden al voor kranten en als verpakkingen. Andere toepassingen zijn:

 

Goud- en zilverkarton

Dit karton herken je meestal als onderlegger van taart, pizza, vis of chocoladeletters. Het is een massief karton, dat wil zeggen dat

alle laagjes vezels op elkaar geperst zijn. Het is helemaal van oud papier gemaakt, waarop een dun laagje goud- of zilverpapier

is geplakt, zodat er geen vocht in kan trekken.

 

Pakpapier

wordt van oud ongebleekt papier gemaakt. Om het zo sterk te maken gaan er door de pulp verschillende lijmsoorten.

 

Puzzelkarton

is een kartonsoort speciaal gemaakt voor puzzels. Oud papier wordt vermalen tot pulp. Het wordt niet gebleekt. Wel gaat er een groene kleurstof door de pulp. Het karton bestaat uit verschillende laagjes. Hoe dikker het karton is, hoe meer laagjes er op elkaar geperst zijn.

 

Schrijf- en vouwpapier

Dit papier is heel geschikt voor vouwen, schrijven en zelfs voor omslagen van boeken en tijdschriften of als kaftpapier. Het is sterk papier, gemaakt van cellulose vermengd met hars.

 

Tekenpapier

is erg sterk. Je moet er met scherpe potloden, pennen en stiften op kunnen tekenen. Een mooie tekening wil je ook lang bewaren. Dit papier is gemaakt van plantenvezels. Aan de pulp wordt hars toegevoegd voor extra stevigheid. Voor wit tekenpapier zijn witmakers gebruikt.

 

Toiletpapier

Toiletpapier bestaat uit een mix van kranten, tijdschriften en printerpapier. Toiletpapier heeft meerdere laagjes. Deze worden op elkaar geperst door een wals. Zo ontstaan de bobbeltjes in het papier.