< HOME < AFVALLESSEN
 Contact |  Colofon | © Copyright

Doe meer met afval.

Een initiatief van
alle Utrechtse Gemeenten

Doe meer met afval -

GFT-verwerking

 

Wat gebeurt er met al het ingezamelde GFT?

De vuilnismannen halen het GFT-afval bij ons thuis op en brengen het naar het overslagpunt. Daar wordt het verzameld, samengeperst en in grote balen naar de verwerker van GFT gebracht. Per jaar zijn dit wel 3200 grote vrachtwagens vol.

 

Bij het verwerkingsbedrijf staat een hele grote installatie. Hierin wordt het GFT-afval vergist. Dit gaat als volgt. De samengeperste GFT wordt met een grote schroef in een ruimte zónder zuurstof gebracht en verwarmd tot ongeveer 55 graden Celsius. Bij dit proces komt biogas vrij.

 

Het biogas wordt opgevangen en als brandstof gebruikt in een warmtekrachtinstallatie. In die installatie ontstaat dan warmte en groene stroom. Met de warmte die vrijkomt wordt de vergister verwarmd. De groene stroom (elektriciteit) die wordt  opgewekt is genoeg voor het hele

afvalrecyclingbedrijf en nog eens 4000 huizen.

 

Van de resten die in de vergister overblijven wordt compost gemaakt. Compost is een bruinzwarte, kruimelachtige aarde die naar bosgrond ruikt. Door die compost gaan bloemen en planten beter groeien. Compost is dus een goede voeding voor de tuin en de akker. En gaat daarom in zakken naar tuincentra of in grote karren naar de boerderij.