< HOME < AFVALLESSEN
 Contact |  Colofon | © Copyright

Doe meer met afval.

Een initiatief van
alle Utrechtse Gemeenten

Doe meer met afval -

Hoe wordt papier gemaakt?

Het apart ingezamelde papier gaat naar het papiersorteerbedrijf. Hier worden papier en karton van elkaar gescheiden en gesorteerd. Daarna gaat het papier in geperste balen naar de papierfabriek.

 

1.

In de papierfabriek wordt het oude papier vermengd met water en chemicaliën. Hierdoor komen de papiervezels los van elkaar en ontstaat papierpulp. Alles wat niet in deze pulp thuishoort, zoals nietjes, plastic en piepschuim, wordt er uitgehaald. Dan worden de papiervezels gewassen met zeep. Door opstijgende luchtbelletjes (flotatie) wordt de inkt van de vezels gescheiden. Als laatste worden de vezels gereinigd en gebleekt met zuurstof, waterstofperoxide of ozon. In de papierfabriek wordt het oude papier vermengd met water en chemicaliën. Hierdoor komen de papiervezels los van elkaar en ontstaat papierpulp. Alles wat niet in deze pulp thuishoort, zoals nietjes, plastic en piepschuim, wordt er uitgehaald. Dan worden de papiervezels gewassen met zeep. Door opstijgende luchtbelletjes (flotatie) wordt de inkt van de vezels gescheiden. Als laatste worden de vezels gereinigd en gebleekt met zuurstof, waterstofperoxide of ozon.

 

 

Klik hier om de illustratie te vergroten

 

2.

De pulp van oud papier wordt vermengd met pulp van houtsnippers. Dit geeft de beste kwaliteit papier. De pulp is een vloeibare massa die voor 99% uit water en voor 1% uit papiervezel bestaat. Het water wordt voor een deel uit de pulp geperst. Er worden stoffen als klei en hars aan toegevoegd om het papier sterker en minder doorzichtig te maken.

 

3.

Daarna wordt de pulp gelijkmatig op een zeefdoek gespoten.

 

4 en 5. 

De rest van het water wordt eruit geperst en gewalst, en verdampt als het papier wordt verhit in de zogenoemde ‘droogpartij’.

 

6 en 7.

Aan het eind van de machine houd je grote vellen over die tot enorme brede rollen worden opgerold. Op grote snijmachines wordt een deel van het papier op maat gesneden.

 

Nu kan het nieuwe papier en karton naar drukkerijen van kranten of naar fabrieken die er nieuwe verpakkingen van maken.

 

Wil je weten waar papier nog meer voor wordt gebruikt?

[Klik hier]