< HOME < AFVALLESSEN
 Contact |  Colofon | © Copyright

Doe meer met afval.

Een initiatief van
alle Utrechtse Gemeenten

Doe meer met afval -

Van kapotte spaarlamp tot nieuwe spaarlamp

Nadat jij je kapotte spaarlampen hebt ingeleverd bij de milieustraat of de winkel, haalt een grote vrachtwagen ze op. Ze gaan dan naar een sorteerstation en daarna naar een verwerkingsfabriek. Hier worden de spaarlampen in vier stappen gerecycled (verwerkt) tot grondstoffen voor nieuwe spaarlampen of andere producten:

 

1. Breken 

De spaarlampen worden mechanisch gebroken.

 

2. Afvangen kwikdamp

Spaarlampen bevatten een heel kleine hoeveelheid kwikdamp. Die is slecht voor de gezondheid en voor het milieu. Daarom wordt bij elke stap van het recyclingproces de kwikdamp afgezogen en opgevangen in speciale filters.

3. Afvangen fluorescentiepoeder

Spaarlampen hebben aan de binnenkant van het glas een ondoorzichtig laagje. Dit is fluorescentiepoeder. Ook deze stof mag niet zomaar in de natuur komen. Daarm wordt het glas van de spaarlampen gebroken. Het poeder wordt daarna uit de gebroken stukjes glas gezeefd.

4. Uitsortering naar grondstof

Van de spaarlampen worden het glas, metaal en kunststof onderdelen van elkaar gescheiden. De verschillende materialen zijn nu vrij van kwik en fluorescentiepoeder. Ze worden weer verwerkt tot grondstoffen voor nieuwe spaarlampen en andere producten.