< HOME < AFVALLESSEN
 Contact |  Colofon | © Copyright

Doe meer met afval.

Een initiatief van
alle Utrechtse Gemeenten

Doe meer met afval -

Van kapotte tl-buis tot nieuwe tl-buis

Nadat jij of je ouders jullie kapotte tl-buizen hebben ingeleverd bij de milieustraat, het afvalbrengstation of de winkel, haalt een grote vrachtwagen ze op. Ze gaan dan naar een sorteerstation en daarna naar een verwerkingsfabriek. Hier worden de tl-buizen in vier stappen gerecycled (verwerkt) tot grondstoffen voor nieuwe tl-buizen of andere producten:

 

1. Zagen 

Van de tl-buizen worden de uiteinden afgezaagd met een diamantzaag.

2. Afvangen kwikdamp

Tl-buizen bevatten een heel kleine hoeveelheid kwikdamp. Die is slecht voor de gezondheid en voor het milieu. Daarom wordt bij elke stap van het recyclingproces de kwikdamp afgezogen en opgevangen in speciale filters.

 

3. Afvangen fluorescentiepoeder

Tl-buizen hebben aan de binnenkant van het glas een ondoorzichtig laagje. Dit is fluorescentiepoeder. Ook deze stof mag niet zomaar in de natuur komen. Daarom wordt dit poeder uit de binnenkant van de tl-buizen geblazen. 

4. Uitsortering naar grondstof

Van de tl-buizen worden het glas, metaal en kunststof van elkaar gescheiden. De verschillende materialen zijn nu vrij van kwik en fluorescentiepoeder. Ze worden weer verwerkt tot grondstoffen voor nieuwe tl-buizen of andere producten.