< HOME < AFVALLESSEN
 Contact |  Colofon | © Copyright

Doe meer met afval.

Een initiatief van
alle Utrechtse Gemeenten

Doe meer met afval -

CREATIEF MET PAPIER

Papier-maché doe je mee?

Dit heb je nodig:

Oude kranten, behangerslijm, plastic emmer, theedoek

 

Wat moet je doen?

Scheur de kranten eerst in repen van boven naar beneden en maak dan snippers.

Doe de snippers in een emmer water, kneed dit goed en peuter het dan weer uit elkaar tot het papier na een tijdje pulp is geworden. Gooi dan de emmer leeg door een theedoek. De pulp blijft achter. Wring de theedoek met de papierpulp erin goed uit tot bijna al het water eruit is. Voeg nu de behangerslijm toe (per tennisbal papierpulp ongeveer 3 eetlepels lijm). Kneed alles goed en je papier-maché is klaar! Je kunt papier-maché ongeveer 3 weken in de koelkast bewaren.

 

Extra tips:

  • Er is een snelle manier om papier-maché te maken. Haal de krantensnippers door het behangerslijm en plak dit direct op een ondergrond zoals een fles, een ballon of wc-rolletje. Na het drogen kun je het papier-maché beschilderen.
  • Maak een masker door papier-maché op een opgeblazen ballon te plakken. Na het drogen kun je de ballon doorprikken, afsnijden en beschilderen.
  • Maak je eigen sambaballen! Doe gedroogde pitten of ongekookte rijst in een ballon. Blaas hem op en leg er een knoop in. Snij in één kant van een wc-rolletje gleuven van 2 cm lengte en plooi de reepjes om. Plak het wc-rolletje met tape op de onderzijde van de ballon. Vul het rolletje met krantenpapier. Nu het geheel met papier-maché bedekken. Laten drogen en beschilderen. En dan maar schudden met je sambaballen.

 

 

Marmeren van papier

Dit heb je nodig:

Papier, behangerslijm, een schaal (niet te diep), verf, staakjes (verschillende dikten) en water

 

Wat moet je doen?

‘Marmeren’ van papier gebeurde voor het eerst in Japan en China. Dit doe je zo. Schenk behangerslijm in een schaal met water. Leg hierop druppels verf. Met een staafje kun je er dan patronen intrekken. Hier kun je het papier opleggen. Haal dan het papier uit de schaal en laat het drogen. Het resultaat: papier met mooie patronen zoals een marmeren vloer. Het papier is bijna overal voor te gebruiken. Van pakpapier tot het kaftpapier voor je boeken.