< HOME
 Contact |  Colofon | © Copyright

Doe meer met afval.

Een initiatief van
alle Utrechtse Gemeenten

Doe meer met afval -


Vragen en antwoorden in deze rubriek

 • Waarom mogen jeneverkruiken niet in de glasbak?

  Een jeneverkruik is natuurlijk een soort fles, maar omdat hij van aardewerk is en niet van glas mag hij niet in de glasbak. Alleen glazen flessen en potjes mogen in de glasbak. De reden is eigenlijk heel logisch. Het glas uit de glasbakkenwordt gerecycled tot grondstof voor de productie van nieuwe glazen flessen en potjes. Behalve van natuurlijke grondstoffen (zand, soda en kalk) wordt glas van scherven gemaakt. Glasscherven, wel te verstaan. Kruiken zijn van aardewerk gemaakt, en van aardewerk kun je geen glas maken.

   

  Het klinkt logisch en het is logisch. Maar helaas treffen de glasrecyclingbedrijven nog veel te veel stenen kruiken en andere materialen diegeen (verpakkings)glas zijn aan in de glasbakken. Dat belemmert het recyclingproces en is dus ongewenst.

  Ook rosé is behalve in een glazen fles verkrijgbaar in een stenen kruik. Die kruikmag dus ook niet in de glasbak. Om precies dezelfde reden als de jeneverkruik. Doe lege kruiken bij het restafval of gooi ze in de puinbak op het Afvalbrengstation of de milieustraat. Zo draagt ook u uw ‘steentje’ bij aan de glasrecycling en doen we meer met afval. Dank u wel!

 • Waarom mag een kapotte glazen ovenschaal niet in de glasbak?

  Glashoort in de glasbak. Maar niet al het glas mag in de glasbak. De hoofdregel is dat alleen glazen verpakkingen, dus flessen en potjes, in de glasbak mogen. Ophet etiket van veel glasverpakkingen staat het glasbaklogo, wat betekent dat de fles of pot in de glasbak moet.

   

  Pyrexovenschalen mogen niet in de glasbak. Als een kapotte glazen ovenschaal in de glasbak wordt gegooid, breekt hij in vele kleine stukjes. Het is moeilijk om die stukjes in het recyclingproces weer uit de glasscherven te halen. Maar het is wel heel belangrijk dat dit gebeurt. Ovenschalen zijn namelijk hittebestendig, daarom smelt het Pyrex glas niet in de glasovens. Een overgebleven hard stukje glas van ovenschalen dat niet is opgemerkt en verwijderd uit het recyclingproces, en als ‘grondstof’ in de glasfabriek komt, veroorzaakt een zwakke plek in een nieuw te produceren fles of pot. Dat mag natuurlijk niet gebeuren.

  U helpt het kringloopproces door alleen glazen verpakkingen in de glasbak te doen. Doe een kapotte ovenschaal bij het restafval.

 • Moet ik mijn lege potjes en flessen omspoelen voor ik ze in de glasbak gooi?

  Je mag je lege potjes en flessen omspoelen, maar het hoeft niet als er nog maar een restje product in zit. Wel als de verpakking bijvoorbeeld ongeopend is en er bijvoorbeeld nog voeding of drank in zit. Dit belemmert namelijk het recylcingproces. Het niet hoeven omspoelen van al het glas bespaart de recyclingbedrijven dagelijks vele duizenden liters water. De etensresten worden overigens door bacteriën bij het glasrecyclingbedrijf van de scherven afgegeten. De schone op kleur gesorteerde scherven gaan naar de glasfabriek.     

 • Mogen doppen en deksels wel of niet in de glasbak?

  Het beste is om doppen en deksels van lege flessen en potten gewoon in de vuilnisbak te gooien. De recyclingbedrijven zijn in principe in staat dit soort 'producteigen' vervuiling te verwijderen, maar hoe minder ervan tussen het glas zit, hoe beter het is. Kunststof en metalen ringetjes die om de hals van flessen en potten zitten, zijn lastig te verwijderen. Deze kun je gewoon laten zitten.

 • Mag ik mijn lege crèmepotjes ook in de glasbak gooien?

  Jazeker, ook glazen potjes en flessen van gezichtscrèmes, medicijnen en parfumkunnen mogen gewoon in de glasbak! Het is wel een voorwaarde dat de potjes van helder glas zijn gemaakt. De ondoorzichtige soort glas waarvan potjes ook wel worden gemaakt, bevat soms fluor en dat veroorzaakt bij het smelten giftige uitstoot. Veel glasproducenten gaan er gelukkig toe over om het glas een witte coating tegeven waarmee hetzelfde resultaat wordt bereikt. (Glazen) medicijnflesjes waarnog wat in zit, kunt u naar de milieustraat of een apotheek brengen. Dat is veiliger dan zulke flesjes in de glasbak gooien.

 • Wat mag er eigenlijk niet in de glasbak?

  In elk geval alles wat niet van glas is hoort niet in de glasbak. Maar ook kapotte ovenschalen, (gebroken) ruiten en spiegels (dit is vlakglas),(kristallen) glazen en theeglazen, gloeilampen en TL buizen, porseleinenserviesgoed, keramiek, vazen en bloempotten en ander afval. Breng dit naar de milieustraat. Er mag dus alleen verpakkingsglas (glazen flessen en potten) in de glasbak gedaan worden.

 • Hoeveel glas wordt per Nederlander per jaar ingezameld?

  Nederlanders brengen gemiddeld zo'n 50 flessen en potjes (zo'n 22 kilogram) per jaar naar de glasbak. In 2009 zijn in heel Europa zelfs 25,5 miljard glazen verpakkingen ingezameld voor reycling. Dat is maar liefst 11,5 miljoen ton verpakkingsglas!


 • Waarom is het goed voor het millieu als ik mijn glas naar de glasbak breng?

  Je kunt glas het beste beschouwen als een grondstof en niet als afval. Glas bestaat namelijk uit zand, soda en kalk, dus door glas her te gebruiken wordt het gebruik van nieuwe grondstoffen uitgespaard. Verder is het zo dat het gebruik van schervenin plaats van nieuwe grondstoffen veel energie bespaart: de inzet van 10% scherven betekent 2,5% energiebesparing. En dat betekent minder CO2-uitstoot. Tenslotte voorkomen we door glasrecycling een enorme berg afval. Nederlanders gebruiken zo'n 30 kilogram eenmalig glas (zonder statiegeld) per jaar. Als we dat allemaal weg zouden gooien met het restafval, zouden we veel meer afval hebbenen moeten verwerken dan nu. Door glas te scheiden en naar de glasbak tebrengen, draagt u dus enorm bij aan een beter milieu.

 • Mag mijn kapotte gloeilamp ook in de glasbak?

  Nee dat mag niet. In een gloeilamp zit een wolfraamdraadje, dat is een soort metaal. Wolfraamdraadjes kunnen bij het recyclingbedrijf niet uit het glas uit de glasbakken worden gehaald. En omdat wolfraamdraadjes niet smelten, verdwijnen ze ook niet tijdens het smelten in de glasovens van de glasfabriek. Wolfraamdraadjes uit gloeilampen kunnen daarom een insluitsel in nieuwe glasverpakkingen veroorzaken: een stukje metaal dat in het glas is mee 'gebakken'. Een insluitsel maakt de fles of pot minder sterk, en dat is onveilig. Kapotte gloeilampen mogen daarom niet in de glasbak, maar moeten bijhet restafval of breng ze naar de milieustraat.

 • Hoe vaak kan glas worden hergebruikt?

  Glas kan eindeloos worden hergebruikt. Het wordt dus nooit afval, maar blijft een grondstof. Zolang je het na gebruik maar naar de glasbak brengt. 

Een initiatief van
alle Utrechtse gemeenten