< HOME
 Contact |  Colofon | © Copyright

Doe meer met afval.

Een initiatief van
alle Utrechtse Gemeenten

Doe meer met afval -


Vragen en antwoorden in deze rubriek

 • Ik wil graag minder afval en CO2 uitstoot produceren, watvoor soort lamp moet ik hebben?

  De keuze in zuinige lampen is groot: zowel spaarlampen, tl- als goede ledlampen zijn energie zuinig. Halogeenlampen ook, maar minder. Lampen met het energie label A zijn het zuinigst.


 • Mijn lamp heeft geen energielabel, hoe weet ik of het een zuinige lamp is?

  Heeft de lamp geen energielabel, of wilt u van twee soorten lampen met energielabel A weten welke het zuinigst is? Zoek dan op de verpakking naar het aantal lumen (afgekort lm) en het aantal watt. Lumen is een maat voor de hoeveelheid licht die de lamp geeft. Hoe meer lumen per watt, des te zuiniger de lamp.
 • Waar kan ik actuele informatie vinden over energiezuinige verlichting?

  Regelmatig worden (nieuwe) lampen getest. Kijk voor resultaten op www.consumentenbond.nl of op www.olino.org.
 • Zijn energie zuinige lampen ook dimbaar?

  Sommige led- en spaarlampen zijn dimbaar, andere niet. Kijk op de verpakking: het staat aangegeven als de lamp niet dimbaar is, of als een speciale dimmer nodig is. Halogeenlampen werken altijd met een gewone gloeilampdimmer.
 • Wat zijn de voordelen van de ledlamp en spaarlamp?

  Het streven is om over een aantal jaar alleen nog maar ledlampen en spaarlampen in onze woonruimtes te gebruiken. Maar wat zijn nou de voordelen van deze lampen?
  • Door middel van kunstmatige simulaties is vastgesteld dat sommige Ledlampen gemiddeld 50 jaar kunnen meegaan en sommige spaarlampen gemiddeld 15 jaar.
  • Het stroomverbruik van de ledlamp en spaarlamp ligt een stuk lager dan bij de gloeilamp en halogeenlamp.
  • Bij led verlichting is het mogelijk om zeer gerichte lichtbundels te creeren en dus om objecten gericht uit te lichten.
  • Led verlichting is zeer compact en biedt daarom voor designers veel meer mogelijkheden. Zij kunnen veel meer ontwerpen.
  • Goede led verlichting van gerenommeerde merken (Philips en Osram) hebben een response tijd die 100 tot 1000 keer sneller is dan de gloeilamp, er zullen hier dus geen trillingen in op treden en daarom zijn deze ledlampen uitermate geschikt om met te werken.
 • Wat zijn de voornaamste verschillen tussen de ledlamp en de spaarlamp?

  Led verlichting kan door haar dimbaarheid en gerichte lichtbundel echt tot haar recht komen in modern en strak ingerichte woningen. Door de hoge lichtopbrengst en het lage stroomverbruik zijn spaarlampen zeer geschikt voor fucntionele verlichting in bijvoorbeeld werkruimtes of in de keuken. De huidige generatie spaarlampen van gerenommeerde merken hebben geen opstarttijd, en sommige daarvan zijn al dimbaar. Wilt u de meeste lumen per watt oftewel het meeste licht met het minste stroomverbruik, dan zijn spaarlampen vooralsnog de beste keuze. De ledlampen komen al heel dichtbij en er wordt ook verwacht dat de ledlamp uiteindelijk een hogere lichtopbrengst met een lager wattage dan de spaarlamp zal geven. De levensduur van een spaarlamp varieert van gemiddeld 6.000 tot 15.000 uur, maar hierin is de variabele dimbaarheid nog niet in opgenomen, dat moet uit testen nog blijken.

Een initiatief van
alle Utrechtse gemeenten