< HOME
 Contact |  Colofon | © Copyright

Doe meer met afval.

Een initiatief van
alle Utrechtse Gemeenten

Doe meer met afval -


Vragen en antwoorden in deze rubriek

 • Wat doe ik met kleine elektrische apparaten en rookmelders?

  Rookmelders en alle kapotte apparatuur met een stekker of batterijen met een maximale afmeting van 40 x 40 x 40 cm kunt u meegeven met de chemocar, ook al is het geen klein chemisch afval. U kunt ze ook afgeven op het milieustation.

 • Ik heb een nieuwe televisie, wat doe ik met de oude?

  Heeft u oude apparaten die nog prima te gebruiken zijn? Dan is de gemakkelijkste manier om je apparatuur kwijt te raken om het in te leveren bij een kringloopwinkel. Soms krijg je er zelfs dan nog wat voor, maar als dat niet het geval is, dan ben je er in ieder geval van af. Kringloopwinkels kun je verspreid over heel Nederland vinden. Pak bijvoorbeeld de Gouden Gids erbij om te kijken waar een kringloopwinkel bij jou in de buurt zit.

 • Waar kan ik mijn grotere kapotte elektrische apparaten inleveren?

  Als het apparaat dat je in wilt leveren onder Besluiten Regeling beheer elektrische en elektronische apparatuur valt, dan kun je het zonder problemen inleveren bij een gemeentelijk milieustation. Hierwordt je apparaat dan op de juiste manier afgevoerd. Het inleveren vanapparatuur bij een gemeentelijk milieustation is gratis. In aanmerkingkomen bijvoorbeeld: koffiezetapparaten, spaarlampen, computers, printers, scheerapparaten, televisies en wasmachines.

 • Kan ik mijn oude apparaten ook inleveren bij aankoop van een nieuwe?

  Sinds 1999 betaal je op de aankoop van grote apparaten een verwijderingsbijdrage, sinds 2000 ook op kleinere dingen zoals huishoudelijke apparaten of gereedschap. Deze bijdrage wordt gebruikt om oude apparaten op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier te recyclen. Als je van je oude elektronische apparatuur af wilt komen, dan kun je profiteren van deze heffing: het betalen van verwijderingsbijdrage geeft je namelijk het recht om bij aankoop van een nieuw apparaat een gelijksoortig oud apparaat in te leveren. Als je bijvoorbeeld een nieuw koffiezetapparaat koopt, dan kun je dus gerust je eigen koffiezetapparaat meenemen en bij de winkel inleveren.

 • Mijn apparaat is wel gebruikt, maar werkt nog steeds prima. Kan ik het dan niet beter verkopen?

  Je kunt jouw gebruikte apparaat natuurlijk altijd een tweede leven gunnen bij een nieuwe gebruiker. Ook dat is een mileuvriendelijke oplossing, want de degene doe het tweedehandse apparaat koopt hoeft gene nieuwe aan te schaffen! Geef daarom je apparaten weg of verkoop ze bijvoorbeeld via Marktplaats. Zo maak je er altijd iemand blij mee en in sommige gevallen verdien je er nog wat aan ook.
Een initiatief van
alle Utrechtse gemeenten