< HOME
 Contact |  Colofon | © Copyright

Doe meer met afval.

Een initiatief van
alle Utrechtse Gemeenten

Doe meer met afval -


Vragen en antwoorden in deze rubriek

 • Valt nagellak onder KCA?

  In 2001 is de Nederlandse lijst met producten die als klein chemisch afval worden beschouwd aangepast. Een aantal producten, zoals nagellak en vlooienbanden, staan sinds 2001 niet meer op de lijst afgevoerd. Door de verbeterde verbrandingstechnieken van de afvalverbrandingsinstallaties levert dit afval geen gevaar meer op voor het milieu. De hogere temperatuur vernietigt de schadelijke stoffen en de uitgestoten rookgassen worden gereinigd.
 • Behoren 'millieuvriendelijke' spaarlampen en batterijen tot KCA?

  Producten als spaarlampen en oplaadbare batterijen behoren ook tot het KCA. Ze zijn dan wel milieuvriendelijker dan gewone gloeilampen en batterijen, maar bevatten nog altijd schadelijke stoffen.

 • Onder welke 5 categorieen van KCA in te delen?

  De kca-lijst is ingedeeld in vijf handige categorieën:
  1. huishoudelijke producten
  2. uit het medicijnkastje
  3. doe-het-zelfproducten
  4. hobby
  5. vervoer
 • Wat is er nieuw op de KCA lijst?

  Nieuw op de lijst zijn: bepaalde sterke zuren (etsvloeistoffen) en vloeibare gootsteenontstopper (zwavelzuur).
 • In hoeverre worden de (schadelijke) stoffen uit KCA hergebruikt?

  Het metaal uit batterijen en accu's is geschikt voor hergebruik. Van het zink worden bijvoorbeeld dakgoten gemaakt en van het staal spijkers en staaldraad.  Cadmium komt weer terug in nieuwe batterijen. Ook het glas van tl-lampen en spaarlampen wordt opnieuw gebruikt, bijvoorbeeld voor nieuwe lampen. Van foto-ontwikkelaar en -fixeer is het waardevolle zilver weer bruikbaar. Olie wordt ten slotte weer als brandstof benut. 

  Het zogenaamde restafval gaat naar speciale verbrandingsovens.

 • Wat hoort er niet onder KCA thuis?

  Ammonia/spiritus, balpen/viltstiften, bleekwater/ontsmettingsmiddel, cd/diskette, cosmetica, foto's/dia's, fotostopbad/negatieven, geverfd hout/ verduurzaamd hout, halogeenlamp, koperpoets/zilverpoets, nagellak/remover, snelontkalker, spuitbus (leeg), verfblikken (leeg)/kwasten met uitgeharde verf, videoband/cassettebandje, vlekverwijderaar.
Een initiatief van
alle Utrechtse gemeenten