< HOME
 Contact |  Colofon | © Copyright

Doe meer met afval.

Een initiatief van
alle Utrechtse Gemeenten

Doe meer met afval -

Over deze afvalstroom

Glas kan eindeloos worden hergebruikt zonder verlies van kwaliteit. De scherven van lege glazen flessen en potten worden opgewerkt tot glas voor de productie van nieuwe flessen en potten. Het gebruik van glasscherven voor het maken van nieuw glas levert een energie besparing op van 15 procent. In nieuw verpakkingsglas wordt gemiddeld 60 procent oud glas(scherven) verwerkt,en dat bespaart grondstoffen.

 

Scheiden op kleur

Glas op kleur scheiden in de glasbak levert milieuwinst op. Als glas goed op kleur is gescheiden, kan van de glasscherven zuiver wit (doorschijnend), groen of bruin glas gemaakt worden. Van een mengsel, ook wel bont glas genoemd, kan alleen groen en bruin glas gemaakt worden. Gooi daarom alleen wit glas in de witte opening van de glasbak, want anders kan er geen wit glas meer van worden gemaakt. Rood en blauw glas mag bij het groene glas! Op de gemeente Utrecht na wordt in alle Utrechtse Gemeenten wit,groen en bruin glas apart afgevoerd.

 

Ingezameld glas bevat per 1000 kilo bijna 50 kilo vervuiling. In 1000 kilo glasscherven die gebruikt worden voor nieuw glas, mag niet meer dan 35 gram vervuiling zitten.Het is dus van groot belang dat er zo min mogelijk vervuiling in de glasbak terecht komt. Keramisch glas (als koffiekan, magnetronplaat en ovenschaal), steen en porselein leveren de grootste problemen. Maar deksels en doppen horen ook niet thuis in deglasbak (maar in de vuilnisbak). Als regel geldt: alleen verpakkingsglas is bestemd voor de glasbak.