< HOME
 Contact |  Colofon | © Copyright

Doe meer met afval.

Een initiatief van
alle Utrechtse Gemeenten

Doe meer met afval -

Over deze afvalstroom

Van broeken, t-shirts en truien tot schoenen, handdoeken en lakens. Maar ook dassen, riemen, petten en vitrage bijvoorbeeld. Het valt allemaal onder de noemer textiel. En als u het niet meer draagt of gebruikt, valt het in de categorie oud textiel.

 

 

Helaas komt er nog veel te veel oud textiel in het restafval terecht. Dat is zonde, want door oude kleding, schoenen en het overige textiel in de textielcontainer te gooien, naar de kringloopwinkel of de milieustraat te brengen, kan het weer worden hergebruikt. Ook zijn er veel liefdadigheidsinstellingen die het textiel huis-aan-huis inzamelen.

 

 

In speciale bedrijven wordt het textiel gesorteerd, soms gereinigd en vervolgens te koop aangeboden in 2e-hands kledingwinkels en kringloopwinkels. Ook gaat veel van het ingezamelde textiel via de liefdadigheidsinstellingen naar daklozen, arme landen of rampgebieden. Andere instellingen verkopen het als 2e-hands kleding in een winkel in Nederland of in het buitenland en gebruiken de opbrengst om hun goede-doelen-projecten te financieren.


Zelfs kapotte kleding kan opnieuw worden gebruikt. Hiervan worden bijvoorbeeld poetsdoeken gemaakt. En gordijnen en beddengoed worden weer verwerkt tot vullingen voor matrassen. Sinds kort wordt textiel zelfs verwerkt tot isolatiemateraal voor woningen.

 

 

Met het apart houden van oud textiel maakt u andere mensen blij, bespaart u grondstoffen en helpt u een handje aan een beter milieu. Want hoe minder oud textiel in het restafval, hoe minder afval er verbrand hoeft te worden.


Kortom, doe meer met afval, scheid je oude goed en verspil het niet!