< HOME
 Contact |  Colofon | © Copyright

Doe meer met afval.

Een initiatief van
alle Utrechtse Gemeenten

Doe meer met afval -

Waar en wanneer kan ik mijn grof huishoudelijk afval kwijt?

U kunt op diverse manieren uw grof huishoudelijk afval kwijt, zoals huisraad dat u wilt weggooien, een versleten autoband, kapot speelgoed, kapotte (tuin)meubelen, gebroken spiegel, puin en grote stukken hout. Hoe en waar verschilt per gemeente. Raadpleeg daarom ook uw gemeentewebsite. Binnenkort vindt u op deze webpagina ook de faciliteiten voor grof huishoudelijk afval in de Utrechtse gemeenten.  

 

Een overzicht van de algemene mogelijkheden:  

 

Kringloopwinkel

Spullen en materialen die nog heel of te repareren zijn kun je naar de kringloopwinkel brengen. Daar worden ze schoongemaakt, opgeknapt en verkocht. Op die manier kun jij met je oude spullen weer iemand anders blij maken.

 

Internet

Je kunt je oude of overbodige spullen ook op internet aanbieden. Meestal willen mensen er wel iets voor betalen.

 

Afvalbrengstation of milieustraat

De kapotte en versleten spullen en materialen kunnen naar het afvalbrengstation of de milieustraat. Hierkun je al het afval per soort kwijt in containers. Zo gaat het hout bij hout, ijzer bij ijzer, puin bij puin enzovoort. De gescheiden materialen gaan naar speciale verwerkingsbedrijven die er weer grondstoffen van maken. Fabrieken kopen die grondstoffen op, zoals plastic korrels of omgesmolten ijzer, om er weer nieuwe producten van te maken.

 

Bij veel afvalbrengstations of milieustraten staan vaak ook containers waarin je je kringloopgoederen kwijt kunt.

 

Aan huis opgehaald

In sommige plaatsen hebben de vuilnismannen een speciale ophaalservice voor het grofvuil. Soms is dat op een vaste ophaaldag. Meestal kun je een speciaal telefoonnummer bellen voor een afspraak. Dan halen de vuilnismannen het afval thuis op. Hiervoor moet je soms wel wat geld betalen.