< HOME
 Contact |  Colofon | © Copyright

Doe meer met afval.

Een initiatief van
alle Utrechtse Gemeenten

Doe meer met afval -

Over deze afvalstroom

Afval dat niet in de vuilnisbak of -zak past of mag noemen we grof huishoudelijk afval. Denk aan oude bankstellen, kasten, tafels, tapijten of je oude kapotte fiets. Maar ook grote stukken hout, puin, ijzer en koper die vrijkomen bij de verbouwing van de keuken of badkamer horen bij dit afval. Al deze spullen zijn nog prima opnieuw te gebruiken. 

 

Kringloop

Spullen en materialen uit het grof huishoudelijk afval die nog heel of te repareren zijn, noemen we kringloopgoederen. Dit is bijvoorbeeld een oude kast waar alleen het deurtje van kapot is of de wieg die jullie niet meer gebruiken. Deze goederen kun je nog een tweede leven geven door ze naar de kringloopwinkel te brengen. Daar worden ze schoongemaakt, opgeknapt en verkocht. Op die manier kun jij met je oude spullen weer iemand anders blij maken.

 

Grofvuil

Dan zijn er ook nog kapotte en versleten producten en materialen die niet direct opnieuw kunnen worden gebruikt, zoals een versleten autoband, kapot speelgoed, gebroken spiegel, puin en grote stukken hout. Dit heet grofvuil en kun je naar het afvalbrengstation of de milieustraat brengen. Daar kun je ze per soort in aparte containers gooien. Dus hout bij hout, ijzer bij ijzer, puin en stenen bij het puin enzovoort. Deze gescheiden materialen gaan naar speciale verwerkingsbedrijven, die er weer grondstoffen van maken. Fabrieken kopen die grondstoffen op, zoals plastic korrels of omgesmolten ijzer, om er weer nieuwe producten van te maken.