< HOME
 Contact |  Colofon | © Copyright

Doe meer met afval.

Een initiatief van
alle Utrechtse Gemeenten

Doe meer met afval -

Over deze afvalstroom

Gescheiden inzamelen van plastic verpakkingsmateriaal is beter voor u en het milieu. De recycling van plastic afval levert de grondstof op voor nieuwe plastic verpakkingen. Maar ook voor de productie van andere producten, zoals vloerbedekking, tennisballen, DVD-dozen, automaterialen (autodashboard), golfballen en fleecekleding. Door van plastic verpakkingen weer grondstof te maken voor nieuwe verpakkingen en producten besparen we op fossiele grondstoffen, zoals aardolie. De gescheiden inzameling van plastic verpakkingsafval levert een fikse besparing op de CO2-uitstoot. Van de energie die wordt bespaard door het recyclen van 1 plastic flesje, kan een 60W lamp 6 uur branden.

 

Na inzameling wordt het plastic verpakkingsafval tot balen geperst of geplet en vervolgens naar een sorteerstation gebracht. Daar worden de balen aan flarden gescheurd, losgeschud en ontdaan van vervuiling, metaal en papier. Vervolgens worden de verpakkingen gescheiden naar soort. Elke soort wordt apart in balen geperst en in de verwerkingsfabriek geschikt gemaakt voor verwerking. Het plastic wordt tot schilfers gemalen, gereinigd en vermalen tot korrels. Deze korrels worden granulaat genoemd en hiervan worden nieuwe plastic verpakkingen en producten gemaakt.

 

Sinds 2010 kunnen de inwoners van alle Utrechtse gemeenten hun plastic verpakkingen gescheiden kwijt. In een deel van de gemeenten gebeurt dat via huis-aan-huis-inzameling met zakken. In andere gemeenten is er een brengsysteem en staan er op verschillende plekken (oranje) verzamelcontainers. Sommige gemeenten hebben zelfs een haal- en een brengsysteem voor het plastic afval. In een enkele gemeente kunnen de inwoners dit afval alleen op het afvalbrengstation of de milieustraat kwijt.