< HOME
 Contact |  Colofon | © Copyright

Doe meer met afval.

Een initiatief van
alle Utrechtse Gemeenten

Doe meer met afval -

Veendaalse wijk Dragonder doet meer met afval!

Binnenkort starten er twee proeven in de Veenendaalse wijk Dragonder om de hoeveelheid ongescheiden restafval terug te dringen. Er belandt namelijk nog steeds te veel herbruikbaar afval in de grijze kliko (bij het restafval). Da’s slecht voor het milieu en kost vaak ook meer geld in de verwerking ervan.   

 

Waarom een proef?

Nog steeds bestaat een groot deel van het afval dat inwoners van Veenendaal, maar ook in alle andere Nederlandse gemeenten, in de grijze kliko gooit uit herbruikbare en dus waardevolle grondstoffen. Elke inwoner van Veenendaal gooit jaarlijks ongeveer 214 kg afval weg in die de grijze container en slechts 55 kg hiervan is echt restafval. Dus maar liefst 159 kg (73 %) daarvan bestaat uit bruikbare grondstoffen zoals oud papier, plastic, glas, textiel, groente-, fruit en tuinafval (GFT). Alleen de resterende 55 kilo bestaat

echt uit onbruikbaar materiaal dat de verbrandingsoven in gaat!

 

Minder restafval

Nu gaat de gemeente Veenendaal en ACV binnenkort proeven uitvoeren met een andere manier van inzameling van restafval (grijze container). Naar verwachting moeten deze proven laten zien dat er meer afval wordt gescheiden en er dus minder restafval overblijft. Hiervoor heeft de gemeente de wijk Dragonder geselecteerd.

 

Dragonder doet meer met afval

In Dragonder-oost/-zuid wordt straks het restafval aanvankelijk 3-wekelijks en later 4-wekelijks opgehaald. In Dragonder-noord zal de inzameling plaatsvinden via het Diftar systeem. Diftar staat voor: gedifferentieerd afvaltarief. Dit betekent dat de inwoner betaalt per keer dat hij of zij de grijze afvalcontainer aanbiedt. Dit wordt later weer verrekend via de afvalstoffenheffing. Door de waardevolle grondstoffen optimaal apart te houden, hoeven de inwoners minder vaak hun container aanbieden. En kunnen zij daarmee geld besparen.

 

Met deze proeven streeft de gemeente Veenendaal ernaar het restafval te verminderen en waardevolle grondstoffen her te gebruiken. Als dit lukt worden de kosten voor afvalinzameling en -verwerking lager en dat zien de inwoners dan weer terug in een lagere afvalstoffenheffing. Goed voor het milieu én de portemonnee!

 

Klik hier voor meer informatie over deze proeven.
Een initiatief van
alle Utrechtse gemeenten